Teatr Novogo Fronta - představení "Phantomysteria" - festival Žižkov sobě, Nám. Jiřího z Poděbrad, Praha

12.06.2011 21:00

 

PHANTOMYSTERIA jsou alegorií o apokalyptické katastrofě, která vznikla objevem možnosti splnit všem lidem jejich přání. Svět byl následky objevu zničen a všechno se změnilo.
Platí nové zákony a pravidla. Ti, co přežili, ztratili paměť a na zničené planetě se paradoxně opět nachází na počátku stvoření v ráji.
Ale protože člověk zůstává člověkem, historie se opakuje...

"Své duši řekl jsem, buď klidná, na sebe nech sestoupit tmu, a bude to tma Boží".

T. S. Eliot: Čtyři kvarteta

To co dává Phantomysterii její zvláštní dojemnost a poetickou sílu je způsob, jakým používá klauniádu. Klauniáda - ovlivněná ruským prostředím představuje klauna jako ozvěnu toho, jaký život je - krutý, divoký, neustálý běh o přežití.
Mary Brennan, The Herald

Pro přítomné znepokojující a vysilující představení, které vás zasáhne.
Katherine Adam, The List

"..V potemnělé a ohněm ozářené Old College Quad je to silné představení, které lze jen obtížně zapomenout. Jeho poselství je nekompromisní jako poprava. Jako obrázky z válečné zóny a hladomoru promítaných na pozadí pasážích citovaných z Bible. Není možné uniknout pocitu, že tohle je peklo a my všichni jsme v něm..."
Tina Jackson, Metro Edinburgh

Ohňostroj světelných efektů, plápolající ohně a kotouče štiplavého dýmu, lidské postavy zmítající se na jevišti v podání herců hrajících na doraz a mapujících fyzické možnosti těla, psychedelicky omamná či nesnesitelně uši drásající hudba - to všechno dohromady přináší účastníkům každého představení neopakovatelný zážitek, který si intenzitou nezadá s účinky adrenalinových sportů.
Ondřej Mrázek, Instinkt

Místo harmonického věku "vodnáře" jsme svědky dalších nevyhlášených válek, jediná velmoc na světě si v rámci boje proti terorismu osobuje právo preventivních útoků proti komu chce, prostor mezi úzkou vrstvou bohatých a masou chudých se rozevírá a kdo to nemůže unést, raději se upálí.
Alex Švamberk

 

Ocenění:

2005    První cena na 11. Mezinárodním Festivalu alternativního a nového divadla - INFANT 2005, Novi Sad, Srbsko

2007    První cena za pouliční představení na 2. ročníku Festivalu divadel Střední Evropy "Sasiedzi" v Lublinu, Polsko

 

Zde najdete více informací.