Tante Horse - představení "S/He Is Nancy Joe" - divadlo Ponec, Praha

21.05.2013 20:00

 

Narodil jsem se jako holka. Ale jistě vím, že jde o omyl.

 

Taneční a vizuální performance, jejíž podstatnou osu formují narativní a vizuální postupy komixu a unikátní styl street-ballet kombinující prvky hip hopu, pop-and-lockingu, tuttingu se současným tancem a klasickým baletem.

Představení je dokumentárním zpracováním jednotlivých příběhů transgender lidí, které jsem měla možnost osobně poznat, se kterými žiji, a kteří se stali mými přáteli. Někteří se na představení podíleli již svou přítomností v mém životě, jiní přímo darovali texty, deníky, poesii a další se stali pevnou součástí našeho tvůrčího týmu. Jsou to všechno nádherné, silné a velice výjimečné osobnosti, které mě jak lidsky, tak umělecky nesmírně obohatili a jimž vděčím za to, že vidím zase o trochu dál a hlouběji a jsem schopna nahlížet krásu a smysl z nové perspektivy.
Miřenka Čechová 

Transgender, odcizení v těle i odcizené tělo, osamocení ve společnosti díky odlišnosti, touha po štěstí a svobodě! Docu-drama na pomezí žánrů a unikátního hybridního stylu street-ballet v podaní Miřenky Čechové

 

Jediný způsob, jak poznat něčí genderovou identitu, je pokud nám ji ten člověk sdělí. Identitu není možné vypozorovat z toho, jak někdo vypadá, jak se pohybuje, obléká nebo chová, a stejně tak nemůže být určena diagnostickými či psychologickými testy.


V odlišnosti je krása

…Pro mě je jinakost ale i krásná, takový člověk vidí víc, vidí pod povrch…mám moc rád
takové lidi“ (K.)

„…máš pravdu i bolestné zkušenosti patří k našemu lidství, nemůžeme je popírat, proměňují
nás, možná budeme jinak vnímat i následné radosti, s určitou pokorou v sobě, s úctou…kdyby mě potkaly jen samé krásné věci, byl bych někdo jiný, to si uvědomuji…“ (K.)

S/He Is Nancy Joe

Scénář, režie: Miřenka Čechová

Koncept: Meghan Raham (USA), Miřenka Čechová

Komix: Miloš Mazal

Hudba: Matouš Hekela

Scéna a kostýmy: Meghan Raham

Animace: Tomsa Legiersky

Light design: Martin Špetlík

Grafika: Eva Chudomelová

Produkce: Judita Hoffmanová, David Prokopič

Odborný konzultant: Helena Čechová, Alex Lorenzů

Kreativní konzultant: Nancy Snider (USA)

HrajeMiřenka Čechová

 

Představení je věnováno mé sestře Viktorii, dále pak Alexovi, Martinovi, Markovi, Kamilovi a všem dalším, kteří bojujete o právo na skutečný život.